Kedves vendégeink, május 13-án és 14-én wellness karbantartást végzünk szállodánkban. Megértésüket köszönjük.

content/cikkek/valentinnap1.jpg

A Valentin-nap, a szerelmesek ünnepe, világszerte közkedvelt és várt nap, amikor a párok és szerelmesek kifejezhetik egymás iránti szeretetüket és hűségüket. De vajon honnan ered ez a különleges ünnep, és milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá világszerte?

Szent Valentin és a szerelmi legenda

A Valentin nap története egy 3. századbeli római keresztény pap, Valentin nevéhez fűződik. Ebben az időszakban a római császár, II. Claudius rendeletet hozott, amely szerint a fiatal férfiak nem köthettek házasságot, mert úgy gondolta, hogy így jobb katonák lesznek belőlük. Azonban Valentin nem volt hajlandó engedni, és keresztény papként eskette meg a szerelmes ifjakat.

A császár haragjában börtönbe záratta Valentint, majd halálra ítélte. Azonban a börtönben Valentin sok ember szívét megérintette jámborságával, köztük az egyik börtönőrét is, akinek lányával is összebarátkozott. A lány vak volt, de a legendák szerint Valentin hitének erejével csodát tett, és visszaadta neki a látását. A pap még a kivégzése előtti napokban is gondoskodott a lányról, és egy búcsú üzenetet küldött neki, amelyet így írt alá: "A te Valentinod". Ez az esemény adja az alapját a Valentin-napi üzenetküldés hagyományának.

Később, 496-ban I. Geláz pápa elrendelte, hogy Szent Valentin emlékét február 14-én ünnepeljék, majdnem egy időben a pogány Luperkália ünnepével, amelyet ezzel betiltott. Így alakult ki az ünnep, amely ma a szerelmesek védőszentjeként és a szerelmi üzenetek napjaként ismert.

A Valentin-nap a középkorban vált népszerűvé, amikor az emberek hitték, hogy február 14-én a madarak is elkezdik keresni párjukat, így ez a nap a szerelmesek közötti szövetség és hűség kifejezésének ideális időpontja lett.

Valentin-nap a világban

A Valentin-napot szerte a világon különböző módon ünneplik. 

Az Egyesült Államokban például a szerelmesek virágokat, édességeket és ajándékokat ajándékoznak egymásnak. Ezen a napon csaknem egymilliárd üdvözlőlapot küldenek egymásnak a szerelmese. Ezzel a második legforgalmasabb napnak számít a postán a karácsony után.

Nagy-Britanniában hagyományosan szerelmes leveleket és üzeneteket küldenek egymásnak. 

Japánban a nők azok, akik ajándékot adnak a férfiaknak február 14-én, majd egy hónappal később, március 14-én, a Fehér Napon a férfiak viszonozzák a gesztust.

Dél-Koreában van ezek mellett egy Fekete nap is: ez a “vígasznap” azoknak, aki sem február 14-én, sem március 14-én nem kaptak ajándékot.

Finnországban és egyes latin-amerikai országokban ezen a napon nem csak a szerelmet ünneplik, hanem a barátságot is. Ilyenkor a barátok képeslapot küldenek egymásnak, vagy kisebb ajándékokkal kedveskednek a másiknak

Peruban ezt a napot munkaszüneti nappá nyilvánították.

Valentin-nap Magyarországon

Hazánkban is kezd egyre népszerűbbé válni a Valentin-nap ünneplése. A fiatal párok, házaspárok és szerelmesek gyakran meglepik egymást ajándékokkal, romantikus vacsorával vagy éppen egy hétvégi pihenéssel Valentin nap alkalmából. Az éttermek és cukrászdák különleges Valentin-napi menükkel készülnek, hogy a szerelmesek együtt ünnepelhessék a napot.

Bálint napi szokások

Bálint-napi magyar szerelmi babonák és népszokások

Azok, akik nem csak a Valentin-napot, hanem a hazai hagyományokat is szeretnék megismerni, azoknak érdemes elmerülni a Bálint-nap világában. Február 14-én, Bálint-napon hagyományosan a fiatal lányok babonákkal próbálják kideríteni, ki lesz a jövendőbeli férjük. 

Egyik népszerű babona az ún. "szerelmi szék," amit az ablakba kell állítani. Az első férfi, aki ráül a székre, az lesz a lány kiszemeltje.

Azok a fiatal lányok, akik a Bálint-nap előtti éjszakán éjfélkor a temetőbe merészkednek, azt tartják, hogy megláthatják leendő férjük árnyékát, mivel a szellemek megmutatják nekik jövőbeli párjuk alakját.

Ha valaki már rátalált élete párjára, és Bálint-napon megeszik egy olyan almát, amelynek pontosan kilenc magja van, majd a magokat észrevétlenül a másik zsebébe rejtik, azt tartják, hogy örökre hűségesek lesznek egymáshoz. 

Egy másik babona szintén a hűségre, szerelemre fókuszál: a szerelmes párnak saját hajszálát kell egy tésztába belesütnie, majd közösen megennie. Bár nagyon nem tűnhet gusztusos babonának, elvileg ezzel megpecsételik örökké tartó hűségüket egymás iránt.

Ha egy hajadon ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni, azonban boldog lesz. Ha viszont egy tengelice repül el feje felett, akkor gazdag férfi lesz a férje.

Bálint-napon, ha valaki babérlevelet tesz párnája alá, akkor az megálmodja jövendőbelije nevét.

Végül,de nem utolsó sorban az egyik legfontosabb babona: Bálint nap reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz. Ezen a reggelen ki ne maradjon hát a szerelmes csók.

Ezek a babonák ugyan szórakoztató hagyományok, mégis a romantika és a játékosság szövi át őket. Ki tudja, talán teljesülnek is.

Összességében a Valentin nap és a magyar Bálint-nap mindkettő egyaránt a szerelem és a szeretet ünnepe. Ezen a különleges napon az emberek szerte a világon megmutathatják egymásnak, mennyire fontosak a másiknak. A hagyományok és babonák pedig csak tovább színesítik ezt az ünnepet.

Amennyiben idén nem csokoládét, vagy virágcsokrot szeretnél kedvesednek ajándékozni, hanem egy közös romantikus wellness hétvégét, ami csak rólatok és szerelmetekről szól,akkor nagyon sok szeretettel várunk Titeket a Hotel Atlantisba, ahol ezen a hétvégén mindent átjár a romantika.

Tekintsd meg különleges Valentin-napi ajánlatunkat, és foglald le szállásotokat még most!