content/cikkek/Programok/bocskai_muzeum1.jpg

A gyógyfürdő közelében, csak egy kilométerre helyezkedik el a varázslatos Bocskai utca, ahol egy kellemes sétával ötvözhetjük a városnézést és a helyi múzeum felfedezését, amely gazdag kínálattal mutatja be a térség kulturális kincseit.

Az 1958-ban megnyílt Bocskai István Múzeumot Dr. Juhász Imre, egy helyi gimnázium történelem tanára hozta létre, aki diákjaival együtt kezdte el gyűjteni a múzeum első tárgyait 1957-ben. A kezdeményezés hamar városi jelentőségűvé nőtte ki magát.

A jelenlegi kiállítások egy interaktív múzeumi kalandra invitálják a látogatókat, ahol a történelmi tárlatok során a fürdőkultúra relikviáitól kezdve a hajdúk öltözetének és fegyverzetének kipróbálásáig sok mindent megtekinthetnek.

2021. június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján bemutatásra került a Bocskai István Múzeum legfrissebb látványossága, a Fejedelmi Kincstár, amely Bocskai István emlékét őrzi. Az erdélyi fejedelem híres volt a hajdúk Szoboszlóra telepítéséről és az egyetlen sikeres magyar szabadságharc vezetéséről.

Ezen az új tárlaton Bocskai koronájának és jogarának hiteles másolatai tekinthetők meg a múzeum új, 200 négyzetméteres szárnyában.

4200 Hajdúszoboszló, Bocskai utca 12. 

+36 52 362 165

bocskaimuzeum58@gmail.com