content/cikkek/hortobagy_kilenclyuku-hid.jpg

A Hortobágyi Nemzeti Park, Magyarország első nemzeti parkja, egyedülálló természeti és kulturális örökségünk. Ez a csodálatos hely, amely az UNESCO Világörökség része, a magyar puszta jellegzetes tájait, gazdag állat- és növényvilágát, valamint a hagyományos pásztorkultúrát őrzi.Nincs ember, akit ne ejtene rabul.

A Hortobágy, amely a Hajdúság és a Tisza folyó között terül el, és egyben Közép-Európa legnagyobb füves pusztája, lenyűgöző turisztikai látványosság mind a magyarok, mind a külföldiek számára. 

A Hortobágy az 1970-es években lett Magyarország első nemzeti parkja 51 hektár területen. Azóta folyamatosan bővült, és napjainkban már elérte a 82 ezer hektárt, amivel az ország legnagyobb összefüggő védett területévé vált. 

Végtelen pusztái, szikes tavai, löszpusztái, ártéri erdei, ligetei, valamint az óriási gémes kutak lenyűgöző látványt nyújtanak. 

A Hortobágyot "vízországnak" is nevezik, hiszen rengeteg mocsár, tó és holtág található itt. 

A park otthont ad számos védett és ritka állatfajnak, köztük a magyar szürkemarhának, racka juhnak, vadlovaknak, vízibivalyoknak, valamint a ritka madárfajoknak, mint a túzok és a vörös gém. Csaknem 342 madárfaj él ezen az óriási területen.

A hortobágyi pusztának sok nevezetes jelzője van. Petőfi Sándor szerint ez a terület „Isten homloka”, míg Fazekas Mihály azt mondja róla, hogy az „áldott Kanahám”. Nem hiába ihletett meg több hazai költőt és írót is.

Kulturális örökség és hagyományok

A Hortobágy nem csak természeti, hanem kulturális kincseiről is híres. 

Láthatjátok a Hortobágy egyik jellegzetességét, a gémeskutakat.Hihetetlen, de ezt az eszközt a helyiek még régen üzenetküldésre is használták, mielőtt a telefonok megjelentek volna. 

Hortobágyi Nemzeti Park

Ne hagyjátok ki a különféle hagyományőrző programokat sem. A helyi csikósok bemutatóját, ami a lenyugvó nap fényében igazán varázslatos látványt nyújt. Vegyetek részt a kézműves foglalkozásokon. És ne feledkezzetek meg a Hortobágy-halastó kékbegyeiről sem, akik látványa lenyűgöző.

Ha finom ételekre vágytok, akkor mindenképpen látogassatok el a Hortobágyi Csárdába, ahol megkóstolhatjátok a pásztorok kedvenc ételét, a slambucot és további jellegzetes ételt. 

Látogassátok meg a Pásztormúzeumot, ami garantáltan magával ragad, ahogyan bemutatja a pásztorok életének történeteit, káprázatos használati tárgyaikat, pásztorbotjaikat, stb.

Ne hagyjátok ki a Hortobágy egyik legikonikusabb helyszínét sem, a Kilenclyukú hidat. Ez a 167 méter hosszú tündérszép alkotás garantáltan elvarázsol mindenkit, éppúgy, mint története. A legenda szerint ugyanis a híres betyár, Rózsa Sándor, egyszer a pandúrok csapdájába esett, miközben a csárdában mulatott. Szerencsére kilenc szeretője összefogott, és egymás nyakába borulva segítette át a Hortobágy folyón. Ennek a legendás történetnek a helyszíne ma is meglátogatható.

Ezután pedig látogassatok el a helyi csillagdába, ahol egy csillagász mesél nektek az éj sötétjéről és a pásztorok éjszakai tájékozódásáról. Meséket hallhattok a csillagokkal való boldog-boldogtalan szerelmekről és a misztikus pusztai legendákról.

Programlehetőségek a parkban

Ha kalandra vágytok, akkor induljatok terepjáróval darulesre, vagy pillantsatok bele a pásztorok mindennapjaiba. Szó szerint belevethetitek magatokat a Hortobágyi életérzésbe. De ne feledjétek, hogy legyetek résen, mert sosem lehet tudni, mi vár rátok a pusztán. Minden pillanat egy meglepetés, egy csoda.

A túrázás és kerékpározás szerelmesei a jelölt túraútvonalakon és kerékpárutakon tudják megcsodálni ezt a magával ragadó tájat és felfedezni a park természeti szépségeit. 

Akár csónakázhattok is a a Hortobágy folyón, és élvezzük a nyugodt vízi környezetet. Vagy részt vehettek egy izgalmas 3D-s vetítésen, ahol a puszta értékeit mutatják be.

Az állatvilág szerelmeseinek sem kell csüggednie, mert a Hortobágy gazdag vadállatokban is. Látogassatok el a vadasparkba, ahol szemtől szemben találkozhattok pelikánokkal, farkasokkal, keselyűkkel és sok más állattal. És ha van bátorságotok, akkor üljetek át egy szafari terepjáróba, és figyeljétek meg a Przewalski-vadlovakat és az őstulkokat természetes élőhelyükön.

A Hortobágyi Nemzeti Park valóban olyan hely, ahol minden érzék megélheti a csodát. Itt úgy érezhetjük, mintha az idő megállt volna. Belépve ebbe az egyedülálló tájba, az ember egyszerre összeolvad a természettel és magával a múlttal. Kétségtelenül egy olyan hely, amit nem szabad kihagyni a bakancslistáról!