Kedves vendégeink, május 13-án és 14-én wellness karbantartást végzünk szállodánkban. Megértésüket köszönjük.

content/cikkek/szent_korona1.jpg

Hajdúszoboszlóról nagyon sokan tudják, hogy hazánk egyik legjelentősebb fürdővárosa, mely igen híres gyógyvizeiről és fürdőkomplexumáról. Azt azonban kevesebben tudják, hogy  a magyar történelem egyik legfontosabb kincse, a Szent Korona, fordulatos sorsának egyik állomása éppen Hajdúszoboszló volt.

A korona menekülése

Az 1848-49-es szabadságharc idején, amikor a fővárost, Budát fenyegette az ellenség, Kossuth Lajos, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, döntött a korona biztonságos helyre, Debrecenbe szállításáról. A korona és a koronázási jelvények Budáról Pestre, majd onnan vasúton Szolnokig, végül szekereken Hajdúszoboszlón át Debrecenbe kerültek.

Hajdúszoboszló szerepe

1849 januárjában a korona és a kincstár Hajdúszoboszlón keresztül haladt, ahol a város lakói és a nemzetőrség tagjai fontos szerepet játszottak az értékes szállítmány védelmében. 

A koronaőrség 24 tagja mellett további 60 nemzetőrt rendeltek ki a korona őrzésére. A pontos elhelyezési hely még ma is rejtély, de valószínűsíthető, hogy a városközpontban, a városháza közelében került biztonságos helyre.

A korona második Hajdúszoboszlói megfordulása

1849 júniusában a korona ismét áthaladt Hajdúszoboszlón, ezúttal Szolnok felé tartva, hogy Buda visszafoglalása után ismét az ország fővárosában kapjon helyet. Ebben az időszakban a korona sorsa szorosan összefonódott a magyar nemzet sorsával, és Hajdúszoboszló városa büszkén viselte a nemzeti kincs őrzésének felelősségét.

A korona későbbi sorsa

A szabadságharc leverése után a koronát több helyen is elrejtették, végül Orsova mellett került föld alá. Az osztrák hatóságok négy év után találták meg, és Bécsbe szállították. A második világháború után az amerikai hadsereg által megtalált korona az Egyesült Államokba került, majd 1978-ban visszaadásra került Magyarországnak.

Szent Korona Hajdúszoboszlón át

Hajdúszoboszló városa tehát nem csak gyógyvizeivel és fürdőivel, hanem történelmi múltjával is büszkélkedhet. A Szent Korona hajdúszoboszlói története izgalmas fejezet a magyar történelemben, amely a város és lakóinak bátorságát és elkötelezettségét mutatja a nemzeti értékek iránt.

A királyi korona titokzatos utazása Hajdúszoboszlón át emlékeztet minket arra, hogy a történelem nem csak a nagyvárosokban, hanem a kisebb településeken is életre kel.

Jöjjön el a Hotel Atlantisba, és merüljön el Hajdúszoboszló történelmi érdekességeiben.